PL EN DE

Rejsy pływowe Żaglowcem Bonawentura

Te rejsy to doskonała okazja do zdobycia doświadczenia w żegludze morskiej na akwenie pływowym, zaliczenie godzin stażowych na wyższe patenty żeglarskie. Trasy, które proponujemy stwarzają doskonałe warunki do nauki nawigacji na pływach.

Chcesz zdobyć staż na pływach tak niezbędny do samodzielnego prowadzenia rejsów? W trakcie rejsów napotkamy najróżniejsze porty i kotwicowiska, dla których trzeba liczyć skok pływu z precyzją. To również uważne obserwowanie działania prądu i wiatru, i współdziałanie z nimi tak, aby znaleźć się w odpowiednim czasie na odpowiednim miejscu. Bez wątpienia jest to etap dla żeglarzy pracujących mocno nad swoim stażem morskim (np. jeśli planujesz piąć się po szczeblach polskich stopni żeglarskich lub zbierasz doświadczenie do egzaminu RYA Yachtmaster Offshore lub Coastal). A po godzinach prawdziwe angielskie puby przesycone klimatem morskich opowieści.

Symbol Termin Dni Trasa Cena Zapisy
BA17 21.05-27.05 7 dni Falmouth - Rejs na Pływach - Portsmouth 1700 PLN Zapisz się
BA18 28.05-03.06 8 dni Portsmouth - Rejs na Pływach - Ramsgate 1800 PLN Zapisz się
BA19 04.06-10.06 7 dni Ramsgate (Londyn) - Rejs na Pływach - Amsterdam 1800 PLN Zapisz się
BP20 11.06-16.06 6 dni PŁYWY! Amsterdam - Borkum - Cuxhaven - Kilonia 1700 PLN Zapisz się
BP21 25.06-03.07 9 dni PŁYWY! Kilonia - Cuxhaven - Helgoland - Aberdeen 1900 PLN Zapisz się

 

Zapisy na rejsy Żaglowcem Bonawentura obsługuje serwis bonawentura.pl. Po kliknięciu "Zapisz się", zostaną Państwo przekierowani na stronę s/y Bonawentura. 

 

Porty wymiany załóg zostały tak dobrane, aby umożliwić dogodny dojazd lub lot do/z Polski. W razie potrzeby pomożemy wyszukać najkorzystniejsze połączenia.  

Żaglowiec wyposażony jest w wygodny kambuz (kuchenka trzypalnikowa, piekarnik, zlew dwukomorowy, lodówka 100 l), co pozwala na przygotowanie posiłków przez załogę na jachcie. Uczestnicy pierwszego dnia rejsu ustalają zasady żywienia oraz rozliczania wspólnej kasy jachtowej. Składka na osobę wynosi ok. 10 EUR/dzień. Załoga zapewnia wyżywienie Kapitanowi. Kapitan może podpowiedzieć w jaki sposób zorganizować wspólne wyżywienie. Zwykle uczestnicy zakupują produkty i półprodukty w portach na trasie rejsu, z których następnie przygotowują posiłki wspólnymi siłami i własną inwencją kulinarną.

W cenę wliczono:

  • nocleg na jachcie,
  • prowadzenie jachtu przez uprawnionego kapitana
  • opłaty za postój jachtu w portach (bez opłat za pobyt osób w portach),
  • wodę, gaz,
  • ubezpieczenie jachtu,
  • podstawowe ubezpieczenie załogi od KL i NNW,
  • podatek VAT.

Cena nie zawiera:

  • kosztów dojazdu i transferów,
  • wyżywienia - składka załogi ok 10 EUR/dzień (Kapitan nie partycypuje w składce),
  • opłat za pobyt i sanitariaty w portach,
  • opłaty za pościel - 15 EUR/osoba (lub własny śpiwór),
  • paliwo do jachtu,
  • sprzątania jachtu po rejsie (załoga sprząta samodzielnie),
  • biletów wstępu do zwiedzanych obiektów.

 

Podane trasy rejsów mają charakter orientacyjny i mogą ulec zmianie w przypadku trudnych warunków atmosferycznych, działania siły wyższej i ograniczonej sprawności załogi. Ostateczna decyzja co do sposobu realizacji trasy (odwiedzanych portów i czasu postojów) należy do kapitana jachtu i jest podejmowana na bieżąco podczas rejsu.

Sprzęt

S/Y BONAWENTURA

S/Y BONAWENTURA

BONAWENTURA to jedna z najstarszych jednostek pływających pod biało-czerwoną banderą. Pierwotnie była kutrem rybackim, a następnie holownikiem. W 1992 roku została przebudowana na żaglowiec, o rzadko spotykanym osprzęcie żaglowym typu żebrowego, zwanym popularnie „Va Marie”. W latach 2010-2013 przeszła gruntowny remont i renowację, dzięki którym stała się jednostką przygotowaną na każdy rejs – morski i oceaniczny.

Czytaj więcej  

Galeria

"To profesjonalna firma. Cokolwiek zorganizują, robią to na 100%. Dobrze się z nimi pływa i pracuje, kto raz trafi na BP, ten nie chce już żeglować z nikim innym.
Sprzęt jest zadbany, a kadra starannie dobrana, każdy kto do niej trafi jest z tego dumny. Lubię to!"

~ Emilia Krystowczyk ~

"Spędziłem cudowny weekend pod żaglami.Tak mi się fartnęło że trafiłem na mega pogodę. Do tego pływałem najfajniejszą łódeczką jaką miałem okazję kiedykolwiek "KIEROWAĆ". Nie wiem jak to możliwe ale to, co słyszałem na kursie na patent o środku ożaglowania wypadającym w środku oporu bocznego było teorią, TERAZ poznałem ideał: Raptor 26 - jak dla mnie KWINTESENCJA mazurowania :)"

~ Marcin Staszak ~

"Też polecam. Znamy się od podstawówki. Współpracowaliśmy parę ładnych lat - także z czystym sercem gorąco polecam, bo ta firma trzyma jakość, a ich kursy na żeglarza to prawdziwe kursy - tam zdobędziesz umiejętności i doświadczenie a nie tylko papierek ;)"

~ Aleksandra Kułdo ~

"No więc było tak: ostatni tydzień spędziłem z Małżonką na pokładzie s/y "Bonawentura" na Wyspach Kanaryjskich. Panie, Panowie - to było coś! Absolutnie fantastyczny czas! Z tego miejsca pragnę bardzo gorąco podziękować wszystkim, z którymi tam byliśmy za rewelacyjną atmosferę. (...) No i podziękowanie dla "Bonawentury" - to jest jacht, który ma w sobie jakiś Conradowsko-Londonowski czar i urok. Ludzi kochających żagle gorąco zachęcam do zawitania na jego pokładzie, uwierzcie mi: warto!"

~ Aleksander Kyc ~

"Kapitan elegancko radził sobie w trudnych warunkach pogodowych. W każdej sytuacji zachowuje opanowanie. Jest ciepłą osobą. Potrafi kreatywnie zagospodarować czas - pokazała nam ciekawe miejsca. Nabyliśmy wiele nowych umiejętności i podszkololiśmy się w sztuce żeglowania morskiego. Swoją grą na gitarze zapewniła super atmosferę na jachcie. Według nas Emilia jest bardzo dobrym Kapitanem z dużą wiedzą i odpowiedznim podejściem do załogi."

~ Aleksander, Anita, Paulina, Marcin, Michał, Nina, Julka, Zuza ~

Nasi partnerzy

Katalog 2016

Katalog 2016

Szkoła Żeglarstwa
dla dorosłych
i studentów

Pobierz  

Newsletter

S/Y Bonawentura Sp. z o.o. operator marki P.M.B.Ż
"Błękitny Piotruś"

Siedziba i biuro sprzedaży

ul. Uphagena 8
80-237 Gdańsk

Godziny otwarcia

9:00 - 17:00 (pon. - pt.)

Kontakt

  biuro@blekitnypiotrus.pl

Rezerwacja telefonicznie

  +48 58 3454543